Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Записи розмов Портнова після анексії Криму потрапили до ЗМІ

Середа, 27 грудня 2023, 14:33
Записи розмов Портнова після анексії Криму потрапили до ЗМІ
АНДРІЙ ПОРТНОВ. ФОТО З ЙОГО TELEGRAM-КАНАЛУ

Журналісти Hromadske проаналізували аудіозаписи розмов за участю та зі згадками ексзаступника голови адміністрації Віктора Януковича Андрія Портнова, які відбувалися після анексії Криму й стосувалися майна на півострові та роботи російських юристів в АРК.

Джерело: hromadske на підставі розслідування "Плівки Портнова. Як віджимали Крим?"

Деталі: Як свідчать аудіозаписи, у квітні-травні 2014 році Портнов спілкувався з колишнім начальником головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Криму Сергієм Коровченком і колишнім депутатом Верховної Ради України Левом Миримським.

Реклама:

Так, 5 квітня 2014 року нібито Миримський говорить телефоном із людиною з голосом Портнова. Портнов на той момент уже два місяці не в Україні: виїхав у лютому 2014 року через КПВВ "Гоптівка" в бік Росії. Портнов і Миримський домовляються про зустріч наступного дня у готелі "Україна" у Москві. 

6 квітня 2014 року Портнов із телефона Миримського телефонує Сергію Коровченку, який висловлює готовність виконувати "доручення".

Після повернення з Москви до Києва, Миримський постійно спілкується з Коровченком. Вони планують спільну поїздку до окупованого Криму 16 квітня 2014 року.

ВІДЕО ДНЯ

Журналісти hromadske на підставі аудіо припускають, що поїздка Миримського й Коровченка до окупованого Криму відбувається з вказівки або з відома "партнера", яким, імовірно, був Портнов. 

Коли Коровченко питає, чи йому доведеться працювати в Криму, Миримський відповідає, що треба буде "курувати" вирішення певних питань.

Надалі Коровченко і Миримський обговорюють програш в апеляції у якійсь справі і Коровченко пояснює, що касація буде вже "російська" у Верховному суді Криму, а Миримський радить: "Переговори з АВ". Імовірно, йдеться про Андрія Володимировича Портнова. 

На наступному записі Коровченко і Миримський говорять про долю 170 підприємств в окупованому Криму, про які питали з Москви. 

На 16-17 травня 2014 року Миримский планує перед черговою поїздкою до Криму зустрітися в Москві з Анатолієм Кучереною – юристом, довіреною особою Володимира Путіна і головою Громадської ради при МВС РФ. Вони обговорюють "Таврію".

За словами джерел hromadske, йдеться про стратегію щодо Криму. Над нею працювали, зокрема, компанії нині підсанкційних російських олігархів Ротенбергів "СГМ-Мост" та "СГМ-Таврия", які надалі займались будівництвом Керченського (Кримського) мосту і "реконструкцією" "Артеку".

Вже в іншій телефонній розмові Коровченко запитує у Миримського, чи нададуть офісні приміщення російським юристам для роботи в Криму – і той відповідає ствердно.

Андрій Портнов перебуває під санкціями в США, але не в Україні. Він повернувся в Україну у 2019 році й виїхав із неї вже після повномасштабного вторгнення. Портнова не раз підозрювали у державній зраді й роботі на росіян, але кримінальні провадження закрили.

Лев Миримський помер у 2017 році. 

Сергій Коровченко зараз живе в Україні, "волонтерить" і збирає докази злочинів РФ. 

Передісторія: 

  • У 2019 році Сергій Коровченко як самовисуванець балотувався до Верховної Ради. 
  • Українські слідчі відкривали кримінальне провадження щодо нього, перевіряли його причетність до незаконного переходу Криму під "юрисдикцію" Росії та "переоформлення" майна в окупованому Криму через суди.  
  • Також Сергій Коровченко фігурував у "плівках Глазьєва" – телефонних розмовах стосовно захоплення Криму Росією, що їх записали українські спецслужби у лютому 2014 року.
  • Сам Коровченко ставив ці записи під сумнів і пояснив свою можливу присутність на них тим, що росіяни могли мати плани щодо нього для легітимізації псевдореферендуму. За його словами, під час анексії його не було на території півострова.
  • Андрій Портнов, за даними "Схем", володіє елітною нерухомістю в Москві спільно з друзями російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: