Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пропаганда після масованих обстрілів: три стратегії росіян

Понеділок, 25 березня 2024, 19:00

Після масованих російських обстрілів українцям доводиться боротися не тільки з їхніми наслідками, а й з інформаційними вкидами. Одразу після ракетних атак пропагандисти рф запускають в інфополе дезінформацію, щоб відвернути увагу від своїх злочинів, знайти "винних" або виправдати жертви серед цивільних українців.

Російські пропагандисти використовують щонайменше три типові стратегії реагування на масовані обстріли. Розберемо кожну з них.

Перша версія: "винних немає"

Зазвичай росіяни використовують традиційну офіційну версію свого міністерства оборони. Звучить вона так: ракети і дрони досягнули всіх цілей – тобто військових об’єктів або "центрів прінятія рєшеній". 

Реклама:

На "військові об’єкти" можуть перетворити що завгодно: лікарню, школу, готель, гуртожиток та житловий будинок. Мовляв, у цих будівлях були українські військові, техніка або боєприпаси.

Військові рф та їхні чиновники вихваляються результатами "успішної роботи". А росіяни продовжують вірити у ці "центри прінятія рішеній" попри фото- та відеодокази зворотного.

Друга версія: "винна українська ППО"

Ця версія притаманна російським воєнкорам та блогерам, авторам Телеграм-каналів. 

Суть така: російські ракети і дрони досягнули всіх цілей, тобто лише військових об’єктів. А ось руйнування інфраструктури й загибель серед цивільних – це "кривава" українська ППО. 

Версія не витримує жодної критики. Командування Повітряних сил ЗСУ пояснює: внаслідок роботи протиповітряної оборони можуть бути пошкодження, але падіння уламків не призводить до таких самих руйнувань, як влучання ракети.

Цей наратив потрібен росіянам, щоб тримати образ "захисників": мовляв, вони ціляться винятково у військові об’єкти, а провина за жертви серед цивільних лежить на самих же українцях.

Читайте також: Десять прийомів кремлівської пропаганди під час російської війни у Грузії та Україні 

Третя версія: "винний нацизм"

Мабуть, це найбільш цинічна версія – "українці самі винні, що їх вбивають". Мовляв, усе через панування в Україні "київського режиму". 

За логікою росіян, українці "підтримують нацистів", тож заслуговують на масові теракти та смерті.

Власне, ця версія стосується не тільки обстрілів. Нею виправдовують вторгнення росії в Україну. Так намагаються довести, що рф не нападає, а захищає свої кордони від НАТО, нацизму та з інших вигаданих причин.

Водночас російські пропагандисти систематично стверджують, нібито Повітряні сили вигадують кількість збитих ракет і дронів. Також росіяни виправдовують обстріли помстою за те, що українська армія обороняється. Таким чином рф хоче підірвати довіру українців до військових ЗСУ.

Замість висновку. Пропагандисти рф працюють синхронно з військовими. Вони намагаються деморалізувати українців після масованих обстрілів, поширюючи у соцмережах брехню та маніпуляцію. За два роки росіяни сформували кілька стратегій, якими користуються постійно. На щастя, у цивілізованому світі вже не вірять у ці наративи.

Світлана Сліпченко, заступниця виконавчого директора "Вокс Україна", керівниця фактчекінгового проєкту VoxCheck

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?

Як видавцеві захистити авторське право: дослідження книжкового ринку