Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чому лісівники хочуть відмінити процедуру оцінки впливу на довкілля?

Четвер, 14 березня 2024, 09:00

У Верховній Раді України готується розглянути на засіданні екологічного комітету законопроєкт №9516 (щодо ефективного управління лісами на основі ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва, адаптованого до кліматичних змін, збереження біорізноманіття в лісах). 

За гучною і красивою назвою криється низка дуже шкідливих для природи норм. І одна з них – це скасування процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД) для суцільних санітарних рубок. 

Довідково: Оцінка впливу на довкілля (ОВД) дозволяє мешканцям громади взяти участь в обговоренні планів, підготовці документації щодо будь-якої господарської діяльності, аби максимально запобігти негативним впливам на довкілля і здоров'я громадян. Це стосується промислового чи аграрного будівництва, рубок, розчищення річок тощо.

Реклама:

Тепер у лісівників новий "аргумент" в підтримку законопроєкту – мовляв, через процедуру ОВД вони не можуть дати деревину для будівництва фортифікаційних споруд.

Пояснимо чому це не так.

Перше – про потребу скасувати процедуру ОВД лісівники почали казати ще з 2017 року. З моменту її запровадження в рамках євроінтеграції. За 5 років до повномасштабного вторгнення. Знали наперед? 

Друге – однією з причин появи цієї процедури були масові незаконні суцільні санітарні рубки в Карпатах. І хоча масштаб їх зменшився – але побороти повністю не вийшло. Зокрема тому, що процедура ОВД потрібна лише для рубок площею більше 1 га. А лісівники навчились "дробити" їх на багато-багато ділянок по 0.9 га.  Виходить, що окрім як з Карпат немає звідки взяти деревину для фронту? Ні.

Третє – в прифронтових і сусідніх з ними областях України є сотні тисяч гектар штучних лісів. В тому числі з інвазійних видів дерев. Вибірковими рубками тут можна зрубати сотні тисяч кубометрів, з мінімальною шкодою природі. Цього цілком вистачить і на фортифікації, і на дрова. 

Інший, озвучений лісівниками аргумент – "ми визнаємо що раніше були проблеми, а тепер ми побороли корупцію після реформи і буде все добре".

Ага, тільки от вперше лісівники це розповідали влітку 2023, коли і був зареєстрований законопроєкт. А в кінці листопада ДП "Ліси України" звільнили всіх директорів лісгоспів у Рівненської області. А в лютому – в Карпатському лісовому офісі цього ж підприємства, який відповідає зокрема за Закарпатську та Івано-Франківську області. За підозру в корупції.

Лунали і закиди, що, мовляв, а навіщо оцінювати вплив на довкілля суцільних санітарних рубок. Зрубали хворий чи пошкоджений ліс – ну і добре.

Це велика помилка. Навіть якщо ліс дійсно хворий чи згорів, а не "хворий" і "згорівший" лише за документами, як часто буває в Україні – суцільна рубка на великій площі матиме негативний вплив на довкілля. Незалежно від того, планова вона чи санітарна. І перед тим, як приймати це рішення, необхідно оцінити всі альтернативи і доцільність, як економічну, так і екологічну.

Наприклад, після великих пожеж 2020 року в Україні працювала команда українських науковців-лісівників. Які за кошти уряду США розробляли саме звіт ОВД. І їхні рекомендації виявились далекі від традиційного підходу "зрубати все і засадити сосною". 

На одних ділянках вони запропонували не рубати взагалі. На других – встановили черговість рубки, аби дати можливість дерева до рубки висіяти насіння. На третіх – рубати, але не проводити висадку лісу. І ці заходи допомогли б на місці горільників відновити ліс, який був би більше стійки і до шкідників, і від майбутніх пожеж. 

Тому законопроєкт №9516 треба просто відхилити. А спростити процедуру рубки в прифронтових регіонах на пошкоджених пожежами ділянках можна і без змін в законодавство, шляхом внесення змін у відповідну Постанову Кабінету Міністрів України, яка визначає можливість не проходити процедуру ОВД для ліквідації наслідків агресії.

Анатолій Павелко, провідний юрисконсульт, еколог МБО "Екологія-Право-Людина", еколог з понад 20-річним стажем і досвідом роботи у країнах Європи, Азії, Північної Америки

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?

Як видавцеві захистити авторське право: дослідження книжкового ринку