Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Як фірми Гринкевича спустошують Фонд ліквідації: що стало дорожчим у 5 разів

Четвер, 01 лютого 2024, 12:30

Фірми Гринкевича, які паратизували на закупівлях Міноборони, пробралися і до Фонду ліквідації. 

1 лютого пройде засідання комісії з розподілу коштів Фонду – 11,2 млрд грн, залишків з минулого року та невикористаних розпорядниками коштів.

Усі 276 заявок, які розглядатимуть – заявки, на які виділяли гроші минулого року. От тільки частина з них, завдяки фірмам Гринкевича, стали дорожчими у 2-5 разів. 

Реклама:

Новий проєкт від Гринкевича: 4 мільярди замість 850 мільйонів

Серед заявок на фінансування – масштабні проєкти Великого будівництва, які раніше вже намагалися віддати фірмам Гринкевича. 

Зокрема, це проєкт Великого будівництва – Житомирська обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського. Усі тендери на цей об'єкт, вигравали фірми, пов'язані з родиною Гринкевичів.

Проєкт був розроблений ТОВ "БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС МОНТАЖПРОЕКТ", що належить скандальному бізнесмену. Тендери на 147 млн грн провели в перші місяці повномасштабної війни та віддали іншій фірмі, пов'язані із цією ж родиною – ТОВ "ПЕРСПЕКТИВА МІСТО БУД". Таким чином підряд Гринкевича виготовляв і проєктну документацію, і мав проводити роботи з реконструкції.

 

У 2023 році з Фонду на реконструкцію лікарні виділяли 100 млн грн, однак ці гроші взагалі не використали і повернули. Чому?

Очевидно тому, що вкінці 2023 року фірма Гринкевича – ТОВ "БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС МОНТАЖПРОЕКТ" переробляла свою ж проектну документацію (ПКД). Тепер, після виготовлення нової ПКД, загальна кошторисна вартість реконструкції лікарні становить не 850 мільйонів, як було в 2023 році, а 4 мільярди гривень. Це майже у 5 разів вище. Відповідно, і запит із Фонду тепер не 100 млн грн, а 200. Звідки брати інші 3,8 мільярда під час війни – невідомо.

 

Та ж сама ситуація із Житомирською обласною дитячою лікарнею – об'єктом Великого будівництва, ПКД до якого розробляло ТОВ "БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС МОНТАЖПРОЕКТ". Кошторисна вартість у 2023 році становила 610 млн грн, а в 2024 – вже 1,4 млрд грн. На цю лікарню з Фонду хочуть отримати 386 млн грн, тоді як тендер на 361 млн грн уже провели. За інформацією ЗМІ, підрядник завищив ціни на будматеріали, а суму договору залишили динамічною.

Скандальний біотехнологічний ліцей і спроба від нардепа дати хабар

Проте це не єдина проблема коштів відбудови. У минулому році нардеп від "Слуги народу" і колишній ректор біотехнологічного університету Андрій Одарченко отримав підозру за неуспішну спробу дати хабар у біткоїнах голові Агентства відновлення Мустафі Найєму саме за те, аби протягнути фінансування відбудови університету за кошти Фонду ліквідації. Зрозуміло, кошти використані не були і повернулися назад до Фонду.

Що ми бачимо в цьому році? Державний біотехнологічний університет, на який мав вплив Одарченко, знову серед пропозицій до фінансування. Цьогоріч запит – 116 млн грн з Фонду ліквідації.

Пріоритезація об'єктів знову під загрозою

Головна вимога щодо фінансування об'єктів з Фонду ліквідації – застосування методики пріоритезації, аби гроші виділялися не на стадіони і басейни, як це могло бути в минулому році, а на проєкти, які є на часі.

Вищезазначені лікарні отримали фінансування у минулому році ще до затвердження офіційної методології пріоритезації, хоча за рейтингом методики Коаліції RISE Ukraine були на 180+ місці. Оскільки в 2023 році на ці проєкти кошти не використовувалися, до них повинна бути застосована пріоритезація. 

Загалом серед поданих 276 проєктів лише 20% можуть підпадати під пріоритезацію. Адже за рештою кошти частково використовувалися. 

Як висновок: пильного нагляду потребує не тільки виділення коштів із Фонду ліквідації, а й увага до заявок на всіх етапах закупівель і реалізаціїї, аби умовні "Гринкевичі" з новими перекупленими-перереєстрованими фірмами не з'явилися у відбудові. Адже саме до цього прикута увага міжнародників.

Мартина Богуславець

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?

Як видавцеві захистити авторське право: дослідження книжкового ринку