Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Корупція в стилі SMART

Субота, 25 листопада 2023, 15:15

Цей тиждень був цікавим. У понеділок, 20 листопада, керівника Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації бригадного генерала Юрія Щиголя та його заступника Віктора Жору "звільнив" Кабмін. За дивним збігом, вже через годину НАБУ вручило їм підозри в розкраданні 62 млн гривень у 2020–2022 роках.

За даними ЗМІ, при обшуках у них вилучили пристрої з цікавими переписками і скромними криптогаманцями з 1,5 млн $ на них.

У суд приїхали народні депутати Федієнко та Крячко брати їх на поруки. Але Щиголя суд погодився випустити тільки під заставу, яку внесли 24 листопада. Там була скромна і цілком підйомна сума для людини, яка все життя провела на державній службі, в 25 млн грн. Гроші десь знайшлись і внеслись. 

Реклама:

Ці вихідні Юрій проводить на свободі. Його заступник чекає на обрання запобіжного заходу наступного тижня. Обидва вони чекають на апеляцію і зміну запобіжного заходу на м'якший.

Підсудні обрали цікаву лінію захисту, яку можна звести до хрестоматійного: "бумажка моя, а пакет не мій!" ("телефон мій, а переписка – ні"; "носій мій – крипту підкинули" тощо). 

Але зухвалість їхньої поведінки, застава, впевненість колег, промовисте мовчання Мінцифри та багато інших ознак свідчать про те, що нас можуть чекати сюрпризи. Однією, але далеко не єдиною, з таких ознак може бути їхнє "звільнення" в понеділок, 20 листопада, яке набуло чинності лише в другій половині п'ятниці, 24 листопада, коли Кабмін знайшов в собі сили опублікувати цю непросту новину на своєму сайті.

В дуже незручній ситуації опинились частина моїх френдів у Facebook, в тому числі професійних антикорупціонерів. Одні з них запостили новину про підозри, але у них щось сталося з мовним апаратом. Ну знаєте, як наші північні сусіди не можуть вимовити "паляниця", так деякі з колег по громадському сектору нездатні вимовити "корупція" і "Мінцифра" в одному реченні. 

Складається враження, що у нас справді обіймав посаду всемогутній юний генерал Щиголь, який в одні ворота зміг і 62 млн грн, і 1,5 млн $, і взагалі людина дуже талановита, а провину ще треба довести! 

Як казала про Віктора Федоровича Ганна Герман: "В іншій країні був би американською мрією". Так ніби ніхто йому не допомагав і нічого не підозрював. А купа спільних фоток і нескінченна кількість спільних нарад з керівництвом Мінцифри, практично весь бюджет на дрони, статус монополіста в питаннях міжнародної кібердопомоги та незліченна кількість інших ознак глибокої інтеграції двох структур – це просто доля. 

Ну з ким не буває так, що тобі раз і віддали практично весь бюджет на дрони? Ну з Мінстратегпромом не буває і з Міноборони теж. А те, що в людини вдома лежало 1,5 млн готівкою та криптою, нікого не навело на роздуми, що це ТІЛЬКИ в нього і ТІЛЬКИ вдома. Хоча тут автоматично мала б приходити думка про інші гаманці та інших пов'язаних осіб.

Ще було кілька френдів, які прийшли в коментарі підсудних захищати. Мовляв, хлопці хороші і багато чого робили, не можна їх ображати. Цей момент був настільки ж очікуваним, як і перший, але він значно тривожніший. Річ у тому, що ми всі звикли до корупції в стилі Пшонки. До корупції, де крадуть люди старші за наше покоління, які виглядають погано, говорять погано, вони доволі неприємні, у них мало підписників в Instagram та з ними не фоткався умовний Ілон Маск.  

Ми не готові до корупції в стилі SMART з хорошими презентаціями і додатками в телефонах. Ще менше ми готові перестати ділити світ на чорне та біле і створювати собі священних корів, щоб потім їх проклинати. Хоча це вже було багато разів і за свої 40 років я пам'ятаю багатьох кумирів у нашої нації. А ще пам'ятаю, як вона вміє їх ненавидіти опісля. Просто для цього треба час. Бо від любові до ненависті, ви самі знаєте… Особливо під час війни.

А ще чомусь згадалось, що мене завжди Навальний лякав більше, ніж Путін. Бо воювати з архаїкою значно простіше: вона високомірна, неприваблива і зрозуміла, як корупція Медведчука.

Ми просто виявились неготовими до корупції, яку так хочеться лайкати в Instagram.

***

Це перша з серії публікацій, які стали наслідком семи місяців моєї непублічної боротьби з Держспецзв'язком і їхніми партнерами з Мінцифри за право цифровізувати ЗСУ. 

Це дуже рідкісна можливість на відновлення справедливості та балансу гілок влади. Моя позиція ні для кого не нова. Просто тепер вона стала публічною:

  1. Потрібна повна незалежність сектора оборони в сфері кіберзахисту від Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації (ДССЗЗІ). І передача ІТ-сектору Міноборони права визначати вимоги до кіберзахисту систем ЗСУ. 
  2. Передача питання дронів від Держспецзв'язку в профільні міністерства (Мінстратегпром та Міноборони).
  3. Повний перезапуск ДССЗЗІ, а не лише зміна кількох людей, вину яких будуть ще довго доводити.
  4. Створення системи антикорупційного громадського нагляду за ДССЗЗІ.
  5. Зняття раз і назавжди з другого читання закону 8087, з яким я боровся з першого до останнього дня на посаді та який писали під керівництвом людей, яких зараз судять за розкрадання.
  6. Глибокий, публічний і прискіпливий аудит закупівель по "Армії дронів".

Віталій Дейнега

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?

Як видавцеві захистити авторське право: дослідження книжкового ринку