Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чому Україна має продовжувати тренд на прозорість?

Понеділок, 13 грудня 2021, 08:00

Проєкт Prozorro.Sale номінований від України на міжнародну премію Open Government Awards і має всі шанси на перемогу 15 грудня. 

Це найпрестижніша нагорода у сфері відкритого урядування. Цього року вона присвячена 10-річчю роботи Партнерства, що об’єднує 78 країн-учасниць та 76 локальних членів. Наш проєкт змагається за перемогу в категорії Impact Award, як такий що змінює країну, підвищує якість життя в суспільстві та відкриває дії влади.

У 2016-му Україна вже перемагала у конкурсі. Тоді е-система публічних закупівель Prozorro виграла третю щорічну премію Open Government Awards.

Для нас у Трансперенсі Інтернешнл Україна це стало ключовою подією кількох років роботи. Адже завдяки взаємодії трикутника "влада-бізнес-громадськість" нам вдалося втілити принцип "всі бачать все" у закупівлях і продемонструвати реальні результати прозорого використання урядових даних. 

Відтоді українське Prozorro – зразок для інших країн. З пілотного проєкта громадської ініціативи система виросла у дійсно незамінну частину відкритого врядування. 

Prozorro.Sale – ще одна революційна система, яку ТІ Україна, Міністерство економіки, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб і Національний банк ініціювали у 2016-му.

Сьогодні це найбільша платформа для продажу та оренди публічної власності (майна, земель, держпідприємств та інших активів). Ми називаємо Prozorro.Sale "eBay для уряду".

Читайте також: Життя до Prozorro. Чому ми не хочемо повертатися назад?

У чому революція Prozorro.Sale?

Україні у спадок з радянщини дісталось чимало підприємств і майна, а з ними – закриті та неефективні процеси управління.

Тепер же доступ до активів мають не тільки обрані, а всі! Іноземні або українські інвестори, прості громадяни чи стартапи.

Якби раніше хтось запитав, чи вірю я, що права на надрокористування будуть продавати на електронних аукціонах, я б відповіла: "Та це тільки в мріях!" Але зараз це вже реальність.

На Prozorro.Sale оприлюднюється левова частина інформації про публічні активи, їхні технічні характеристики та ціну у форматі відкритих даних.

Раніше ця інформація була на папері у закритих кабінетах, або фрагментарно публікувалась на сайтах місцевих рад чи у газеті "Вісник приватизації", наприклад, коли анонсували продаж держмайна. 

Найціннішим елементом системи Prozorro.Sale є електронні аукціони. Для того, аби придбати чи орендувати публічне майно в Україні, бізнесу не потрібно більше домовлятися в кулуарах. Достатньо зареєструватись на Prozorro.Sale, вибрати цікавий лот, подати заявку на участь онлайн і позмагатися за придбання активу. Переможець той, хто запропонував найвищу ціну.

Реклама:
За останніх 5 років у системі запустили чимало ринків: продаж активів неплатоспроможних банків та майна банкрутів, прав на надрокористування, малу приватизацію та оренду, а нещодавно ще й продаж та оренду землі.

Впроваджуючи реформу, ми побачили, що у розпорядженні влади різних рівнів перебувають широкі простори нерухомості, закинутих будівель, непотрібних автівок тощо. Сьогодні таких активів у системі з оголошеною вартістю на 1,45 трлн грн. Уявіть собі! І це ще не вся інформація про наші з вами державні багатства!

А завдяки тому, що в системі сьогодні десятки електронних майданчиків (брокерів) і система відкрита, на е-аукціонах в середньому ціна за актив зростає на 36,6% під стартової вартості. За останніх 5 років платформа заробила для України майже 59 млрд грн.

Вражає, чи не так?

Україна має виграти

Бо це шанс не лише показати спроможність України втілювати надсучасні ІТ-рішення. Для мене це ще черговий аргумент, чому ми не fail state, а спроможні та стійкі. Якщо захочемо.

Тож дуже важливо продемонструвати світу наші досягнення і зафіксувати власний успіх – для тих, хто щодня лупає скалу дійсності в українських умовах. 

Реклама:
Ми як ніхто розуміємо, навіщо державам, зокрема нашій, посилювати роль громадськості та сприяти цифровим інноваціям, яким чином це впливає на рівень корупції і можливості громадян і бізнесів.

Система Prozorro.Sale цього року може здобути ще одну найпрестижнішу нагороду у сфері відкритого урядування для України. Це дійсно честь! Показати світу приклад, як треба забезпечувати прозорість продажів і оренди публічних активів.

Христина Зелінська

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки. 

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?

Як видавцеві захистити авторське право: дослідження книжкового ринку